Olen tämän vuoden alusta testannut biojätteiden muuttamista nopeasti ja tehokkaasti mullaksi huomattavasti nopeammin, kuin normaali kompostoinnilla. Tämä onnistuu myös kerrostalossa. Tarkoituksena on saada kesäksi ravinteikasta multaa kasvimaalle ja puutarhan kukille.

Kerron kuinka bokashin teko onnistu kaikista yksinkertaisemmin. Siihen on olemassa oma aloituspakkaus sisältäen tiukkakantisen ämpärin (5 litraa), bokashirouheen ja biohiilen. Aloituspakkauksia voi ostaa esim. minulta (16€).

Biohiilipussi 0,5 litraa

Biohiili ämpärin pohjalle

Ämpärin pohjalle laitetaan 2,5dl biohiiltä. Biohiili kerää kostetta, hajuja ja latautuu bokashin ravinteista. Päästessään takaisin maahan se luovuttaa hitaasti kosteutta ja ravinteita kasveille takaisin. Biohiilen maahan laitto on ekoteko, koska mikrobit ja pieneliöstö viihtyvät sen rikastamassa maassa. Lisää biohiilestä voit lukea mm. täältä https://hyotykasviyhdistys.fi/puutarhatieto/biohiilen-kaytto/ 

 

 

 

 

 

Bokashirouhetta 1rkl/ litra biojätetetä

Tämän jälkeen alkaa päivän biojätteiden keräys erilliseen astiaan. Biojätteet paloitellaan pieniksi (suupaloiksi) ja päivän päätteeksi ne siirretään bokashiämpäriin. Massaa tiivistetään esim. lastalla, jotta saadaan ylimääräinen ilma pois astiasta. Yhtä litraa kohden laitetaan 1 rkl bokashirouhetta. Tämä määrä, jos käytät vihanneksia ja hedelmien kuoria. Rouhetta tarvitaan enemmän, jos käyttää lihaa, kalaa tai muita proteiinipitoisia ruokia. Niitä kannattaa muutenkin käyttää vähemmän bokashissa. Itse en ole määrää mitannut, vaan ravistanut pienestä purkista rouheen biomassan päälle. Sitten vaan tiivis kansi kiinni.

 

 

 

 

 

Fermentoitunut biojäte yhditetään multaan

Sen jälkeen ämpäriä täytetään päivittäin samalla tavalla niin kauan, kun ämpäri on piripintaan täynnä. Ämpärin säilytetään sisällä. Se ei haise. Ämpäri jätetään ”tekeytymään” vähintään kahdeksi viikoksi. Itse olen pitänyt noin kolme viikkoa.

Tämän jälkeen olen sekoittanut fermentoituneen pokashimassan samaan määrään multaa. Multa voi olla vanhaa kukkamultaa purkeista tai vanhaa kasvihuonemultaa. Itselläni ei ollut vanhaa multaa, joten ostin kukkamultaa. Tässä kohtaa bokashimassa tuoksahtaa happamalta, joten olenkin tehnyt seoksen parvekkeella ja sulkenut kannelliseen astiaan siirtäessäni sen multatehtaan tekoa varten.

 

 

Multatehdas valmiina.

Päällä olen pitänyt kuitukangasta suojana.

Multatehtaaseen tarvitaan esim. muuttolaatikko, jonka pohjalle laitan vähän kukkamultaa ja kaadan bokashi-multaseoksen sen päälle. Tämän päälle kaadan n. 5 cm multaa. Tuoksahtelu loppuu siihen. Päälle olen laittanut kuitukankaan palan, jotta multatehdas saan ilmaa. Sitten odotellaan 10-20 päivää, että bokashi on maatunut multaan. itselläni on ollut ehkä liian kuiva multa, joten esim. kananmunan kuoret eivät ole ehtineet sinä ajassa maatua mutta ei hätää, ne maatuvat sitten kun laitan ne kasvihuoneeseen.

 

Nyt talviaikaan olen tämän vaiheen jälkeen pussittanut mullan ja vienyt ulos jäätymään.

Jos ei ole mahdollisuutta tehdä multatehdasta talvella kotona, niin bokashin voi viedä ulos ja antaa jäätyä. Ilmojen lämmittyä multatehtaan voi tehdä ulkona. Päälle kannattaa laittaa silloin verkko, etteivät hiiret tule ongelmaksi. Kesällä bokashin voi kaivaa suoraan maahankin mutta silloinkin päälle kannattaa laittaa verkko.

Bokashimulta on vahvaa ja ravinteikasta. Se kannattaa laittaa tavallisen kukkamullan alle, josta juuret hakevat ravinteet itselleen. Olen itsekin aloittelija ja vielä ei ole kokemuksia mitä tapahtuu tämän jälkeen mutta olen nähnyt kuvia, joissa kasvattajilla on huikean kokokoisia kasviksia. Niitä odottelen minäkin ja tietenkin lopputulos tulee tänne blogiin.